Jakt på Kronhjort i Sverige

Jakt på kronhjort är en upplevelse utöver det vanliga för oss jägarintresserade.

Kronhjorten är en av Sveriges mest majestätiska hjortdjur. Det är en eftertraktad trofé bland många jägare.

Med sitt imponerande hornverk och graciösa rörelser, erbjuder kronhjorten en utmaning och ett nöje för både erfarna och nybörjare jägare.

Här följer en detaljerad guide till jakt på kronhjort i Sverige, inklusive jakttider och tips på var man bäst kan hitta dessa magnifika djur.

Jakttider för Kronhjort

Jakttiderna för kronhjort varierar beroende på region och typ av jakt. Det är viktigt att alltid kontrollera de aktuella jakttiderna för det specifika län där du planerar att jaga, då de kan förändras årligen. Generellt sett är jakttiderna för kronhjort i Sverige följande:

 • Handjur (hjort): Jaktsäsongen för hjort börjar vanligtvis i slutet av augusti eller början av september och pågår fram till slutet av januari.
 • Hondjur och kalvar: Jaktsäsongen för hindar och kalvar brukar börja i oktober och sträcker sig fram till slutet av januari.

Tiderna kan variera och det finns specifika perioder då det endast är tillåtet med vak- och smygjakt. Kontrollera alltid de aktuella reglerna för att säkerställa att du följer de lokala bestämmelserna.

Jakt på kronhjort – De här är de bästa platserna

Kronhjortens utbredning i Sverige är koncentrerad till vissa regioner, vilket gör att vissa områden är mer populära för jakt än andra. Här är några av de bästa platserna att jaga kronhjort i Sverige:

 1. Södra Sverige:
  • Skåne: Skåne är känt för sin täta population av kronhjort. Här finns många stora gods och marker där kronhjortarna har goda förutsättningar att frodas.
  • Småland: I Småland finns det flera områden med tät kronhjortspopulation, särskilt i skogs- och jordbrukslandskapet.
 2. Västra Sverige:
  • Halland: Halland har en stabil population av kronhjort, och många jaktlag här erbjuder välorganiserade jakter på både kronhjort och andra hjortdjur.
  • Västergötland: I Västergötland, särskilt i de norra delarna, finns det goda möjligheter till kronhjortsjakt.
 3. Östra Sverige:
  • Öland och Gotland: Både Öland och Gotland har mindre populationer av kronhjort, men de unika landskapen och jakten på öarna gör det till en minnesvärd upplevelse.

Tips för Framgångsrik Kronhjortsjakt

Att jaga kronhjort kräver både tålamod och skicklighet. Här är några tips för att öka dina chanser till en framgångsrik jakt:

 1. Förberedelse: Lär känna terrängen där du ska jaga. Kronhjortar rör sig ofta i skogsbryn och öppna fält, så identifiera dessa områden i förväg.
 2. Rätt Utrustning: Använd rätt kaliber och ammunition för att säkerställa en human avlivning. Ett bra kikarsikte och välskött vapen är avgörande.
 3. Tystnad och Rörelse: Kronhjortar har utmärkt hörsel och syn. Rör dig långsamt och tyst, och undvik starka dofter som kan avslöja din närvaro.
 4. Vindriktning: Jaga alltid med vinden i ansiktet för att undvika att kronhjorten får vittring av dig.
 5. Tidpunkt: Kronhjortar är mest aktiva under gryning och skymning. Planera din jakt vid dessa tidpunkter för bästa resultat.

Sammanfattning

Jakt på kronhjort i Sverige är en spännande och utmanande aktivitet som erbjuder möjlighet att komma nära ett av våra mest imponerande vilt.

Genom att förstå jakttiderna, välja rätt plats och följa några grundläggande jaktprinciper kan du öka dina chanser till en framgångsrik jaktupplevelse.

Lycka till och njut av naturen och jakten!