Så Tar Du Bäst Hand om & Slipar Din Jaktkniv

En jaktkniv är ett oumbärligt verktyg för jägare och friluftsentusiaster. För att säkerställa att din jaktkniv alltid är i toppskick är det viktigt att veta hur man bäst tar hand om och slipar den.

I denna artikel går vi igenom flera tekniker och metoder för att underhålla olika typer av jaktknivar.

Olika Typer av Jaktknivar

Innan vi dyker in i underhåll och slipning, är det viktigt att förstå att olika typer av jaktknivar kan kräva olika behandlingar. Här är några vanliga typer av jaktknivar:

 1. Fastbladsknivar: Dessa knivar har ett fast blad som inte kan vikas ihop. De är robusta och pålitliga, vilket gör dem populära bland jägare.
 2. Fällknivar: Dessa knivar har ett blad som kan vikas in i handtaget. De är bärbara och praktiska, men kan kräva mer underhåll för att hålla mekanismen i gott skick.
 3. Buköppnare: Dessa specialiserade knivar har en böjd spets som gör det lättare att skära upp djur utan att skada inälvorna.

Underhåll av Jaktknivar

För att din jaktkniv ska hålla länge och fungera optimalt, är det viktigt att regelbundet underhålla den. Här är några grundläggande steg:

 1. Rengöring: Efter varje användning, rengör kniven noggrant. Använd varmt vatten och mild tvål för att ta bort blod, fett och smuts. Torka kniven helt torr för att förhindra rostbildning. För fällknivar, var särskilt noggrann med att rengöra mekanismen.
 2. Smörjning: För fällknivar och knivar med rörliga delar, applicera en liten mängd smörjmedel på lederna för att säkerställa smidig funktion. Använd en olja som är lämplig för metall och som inte lockar till sig smuts.
 3. Förvaring: Förvara din jaktkniv på en torr plats. Använd en slida av läder eller syntetiskt material för att skydda bladet. Om du förvarar kniven under längre perioder, se till att bladet är inoljat för att förhindra rost.

Slipning av Jaktknivar

Att slipa en jaktkniv korrekt är avgörande för att behålla dess skärpa och effektivitet. Här är några olika tekniker och verktyg för slipning. Se även filmen som på ett bra sätt visar dur du bäst gör detta.

Slipstenar: Detta är den traditionella metoden för att slipa knivar och anses ofta vara den mest effektiva. Slipstenar finns i olika kornstorlekar, från grova till fina. För att slipa en kniv med slipsten, följ dessa steg:

 • Blöt slipstenen med vatten eller olja, beroende på stentyp.
 • Håll kniven i en vinkel på cirka 20 grader mot stenen.
 • Dra kniven fram och tillbaka längs stenen, växla sida med jämna mellanrum för att säkerställa jämn slipning.
 • Börja med den grova sidan av stenen och avsluta med den fina för att få en skarp egg.
 1. Keramiska Stavar: Dessa används för att finputsa och underhålla skärpan på din kniv. Keramiska stavar är enkla att använda och effektiva för att snabbt återställa skärpan:
 • Håll den keramiska staven i ena handen och kniven i den andra.
 • Dra kniven längs staven med en lätt, jämn rörelse, håll en konstant vinkel.
 • Upprepa på båda sidor av bladet tills önskad skärpa är uppnådd.
 1. Diamantbrynen: Dessa verktyg är mycket effektiva och används ofta för att slipa mycket slitna eller skadade blad. Diamantbrynen finns i olika kornstorlekar och kan användas på liknande sätt som slipstenar:
 • Håll brynet stabilt och dra kniven mot det i en jämn rörelse.
 • Använd lätt tryck och håll en konstant vinkel för bästa resultat.
 1. Elektriska Knivslipar: Dessa är snabba och enkla att använda, men kräver viss försiktighet för att inte skada bladet. Elektriska knivslipar har olika inställningar för grov och fin slipning:
 • Följ tillverkarens instruktioner noggrant.
 • För in kniven i sliphålen och dra den långsamt genom slipen.
 • Upprepa processen för att uppnå önskad skärpa.

Tips för Bästa Resultat

 • Håll en jämn vinkel när du slipar din jaktkniv: En av de viktigaste aspekterna av att slipa en kniv är att hålla en konstant vinkel mellan bladet och slipverktyget. Detta säkerställer en jämn och skarp egg.
 • Använd lämpligt tryck: För mycket tryck kan skada bladet och för lite tryck kan göra slipningen ineffektiv. Hitta en balans som fungerar bäst för ditt verktyg och knivtyp.
 • Regelbunden slipning: Det är bättre att slipa kniven regelbundet istället för att vänta tills den blir helt slö. Regelbunden underhållsslipning håller kniven i bästa skick och förlänger dess livslängd.
 • Efterbehandling: Efter slipning, använd en strigel (läderrem) för att ta bort eventuella grader (små metallbitar) som kan finnas kvar på bladet. Detta ger en jämn och extremt skarp egg.

Att Ta Hand om Specifika Knivtyper

 • Fastbladsknivar: Dessa är enklast att underhålla eftersom de saknar rörliga delar. Fokusera på att hålla bladet rent och slipat.
 • Fällknivar: Förutom att slipa bladet, är det viktigt att regelbundet rengöra och smörja mekanismen för att säkerställa att kniven öppnas och stängs smidigt.
 • Buköppnare: Dessa knivar har ofta en speciell bladform som kräver extra omsorg vid slipning. Använd mindre slipverktyg eller slipstenar för att noggrant följa bladets kontur.

Sammanfattning

Att ta hand om och slipa en jaktkniv kräver kunskap och regelbundet underhåll, men med rätt tekniker och verktyg kan du hålla din kniv i toppskick.

Genom att rengöra, smörja, och förvara din kniv ordentligt, samt använda lämpliga slipmetoder, kan du säkerställa att din jaktkniv alltid är redo för användning.

Oavsett om du använder en fastbladskniv, en fällkniv eller en specialiserad buköppnare, är dessa grundläggande principer avgörande för att upprätthålla knivens prestanda och livslängd.